Nederlandse versieMeditatie
Vier jaar geleden kwam ik voor de eerste keer in contact met een boekje over discipline dat in détail uitlegde hoe discipline je levenssituatie zou veranderen.
Door de jaren heen kwam ik veel artikels tegen over meditatie, maar enkel dit laastste jaar is het aangeslagen. Meditatie is één van de belangrijkste technieken voor de verbetering  van je levenssituatie. Je hebt vast wel gehoord dat meditatie van allerlei goede effecten kan hebben; het kan een potent middel zijn tegen depressie, onrust, en het zou zelfs een betere huid opleveren, maar het belangrijkste is een verhoging van uw concentratie en helderheid door de dag heen. Het is bewezen dat meditatie veranderingen in de hersenen teweeg brengt, zogenaamde neuro-plasticiteit, de vervorming van hersenweefsel door een veranderd gebruik van de hersenen.

Ik heb er zelf lang over gedaan om mezelf te bewegen om te gaan mediteren. Eerst schreef ik het af als een onzinnige activiteit. Wat levert stil zitten nou op? Daarbij, lijkt het op het eerste ogenblik erg saai. Gelukkig had ik een lerares die ons klassikaal de eerste stapjes deed zetten in de filosofieles. Deze 5-10 minuten hebben mij sindsdien niet meer losgelaten.
Mediteren heeft een stigma van zweefteven en losse kleding om zich heen, wat vaak met een schuin oog wordt bekeken door de rest van de samenleving.  Ondanks deze stereotyperingen* is de beoefening van meditatie steeds populairder geworden in de westerse samenleving.
Mediteren is eigenlijk heel simpel. Het doel van mediteren, hoe paradoxaal dat misschien mag klinken voor sommigen is 'kijken in de hersenpan'. De observatie van de gedachten, (zonder over die gedachten te oordelen) ligt aan de grondslag van meditatie.
Wanneer ik mediteer sluit ik vaak mijn ogen en concentreer ik mijn aandacht op mijn ademhaling; dat wil zeggen op alle fysieke kwaliteiten daarvan;  het op en neer gaan van de borstkas, de lucht die langs mijn neusvleugels stroomt, het naar voren komen van de buik etc. Recentelijk ben ik gaan tellen erbij als een controle dat ik er nog wel met mijn aandacht bij ben. Ik adem in(1) ik adem uit (2), in (3) uit (4) etc. Tot tien en dan weer opnieuw. Dit werkt vrij goed want eerst dwaalde ik nogal vaak af.
Het ironische is dat wanneer je eindelijk eens zonder gedachten wilt zijn, dat het dan juist lijkt alsof je ineens allerlei goede ideeën krijgt. Het is dan lastig om die dan, net als elke andere gedachte, los te laten en weer op je ademhaling te focussen.
Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen. Zoals ik al eerder noemde: het tellen tijdens het ademen en het letten op de ademhaling als ankerpunt om steeds weer op terug te komen.
Het is volkomen normaal om af te dwalen, zeker in het begin, en laat dit je niet frustreren. Besef dat het eigenlijk niet 'verkeerd' kan gaan. Er is geen 'slechte/goede' sessie.
Mocht het heel lastig zijn voor je in het begin om te concentreren voor een lange periode, dan kan je, om het prettiger voor jezelf te maken beginnen met een korte periode van bijvoorbeeld 1 minuut. En wanneer je je die minuut als het ware 'onder controle hebt' verdubbel je de tijd totdat je bij de gewenste duur terecht komt. (10,20, 30 of 60 minuten bijvoorbeeld)

Ook een optie is om te mediteren met een persoon die je erdoorheen praat. Wat ik persoonlijk doe zijn de zogenaamde 'binaural beats'. Deze zetten je hersenen in meditatieve frequentie. Op de EEG kun je hersengolven zien. Men heeft uitgevonden dat met bepaalde geluidsfrequenties men dezelfde hersengolven kan creeëren in het brein als iemand die in een diepe meditatieve staat verkeert. Dit verhoogt dus de qualiteit van de meditatie als het ware. En zo kun je ook als 'leek' volop gebruik maken van de kracht van meditatie. (Dat is het idee tenminste).

No comments:

Post a Comment